Mindfulness Nedir?

MINDFULNESS
Mindfulness (Bilinçli Farkındalık)
Binlerce yıldan beri Budist kültürün bir parçası olan pratikler, Jon Kabat Zinn ve Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden meslektaşları tarafından modern tıp ortamında kullanılmak üzere uyarlanmış ve rafine edilmiştir.
Dr. Kabat Zinn 1979 yılında Farkındalık Temelli Stres Azaltma (Mindfulness based Stress Reduction/ MBSR) programının temelini atmıştır. Bu program farkındalık temelli meditatif pratikleri ve bunların stres, ağrı, kronik hastalıklar için nasıl uygulandığını ele almaktadır.
Mindfulness "yüreğin şefkatle dolu olması" olarak da tanımlanabilir. Çünkü dünya ile çevremiz ile duygu ve düşüncelerimiz ve de bedenimiz ile yeni ve farklı bir biçimde bağ kurmayı içermektetedir.
Mindfulness çalışmaları Batı' nın bilimi ile Doğu' nun pratiklerini bir araya getirmiş; duygu-düşünce-beden arasında bağ kurmayı çalışmaktadır.
Genellikle bastırma yolu ile duygularımızdan kurtulmaya veya onlardan ne şekilde kurtulabileceğimizi düşünmeye çalışarak tepki gösteririz. Bu süreçte, geçmişten kalan pişmanlıklarımızı deşmeye başlar ve gelecek ile ilgili endişeler yaşarız. Kafamızda, o çözüm senin bu çözüm benim gider geliriz ve kafamızda dönen düşüncelere ve hissettiğimiz duygulara bir çözüm bulamadığımız için kısa bir süre içinde kendimizi daha kötü hissetmeye başlarız. Yaşam serüvenimizde zaman zaman nerede olduğumuz ile nerede olmak istediğimiz arasında kayboluruz.
Şimdi ve burada olmak kıymetlidir
Zihnimiz çoğunlukla geçmişi değerlendirme ve geleceği planlama ile meşguldür. Bir iş yaptığımız an’da, arkadaşımız ile konuşurken, güzel bir manzaranın karşısında iken, yürüyüşe çıktığımızda, sabah kahvaltısında, zihnimizden çeşitli düşünceler geçer. Akşam gelecek misafirler için ne yapmalıyım, geçen gün kardeşim benim hakkımda neden öyle düşündüğünü söyledi, çocuğum okulunda huzurlu mu, öğle arasında ne yesem, son ödeme tarihi geçen kredi kartımı nasıl halledebilirim, hafta sonu gideceğimizi söylediği yere ne tür bir hazırlık yapabilirim gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Gün içerisinde hepimizin zihninden akan bu düşüncelerin bazısı bilinçli veya bilinçdışı olarak aklımıza takılıp kalır. O an her ne yapıyorsak zihnimizde dönüp duran düşüncelerden dolayı dikkatimizi, yaptığımız her ne ise ona veremeyiz. Bir şekilde an’ı yaşamayı, ‘şimdi ve burada’ olmayı kaçırırız. O an hissedebileceğimiz, o an düşünebileceğimiz, o an bizim için önemli olabilecek her duygu-düşünce-yapmamız gereken bir iş; zihnimizde ya düne ya da yarına ait olan düşünceler ve bu duruma ilişkin hissettiğimiz duygular tarafından engellenir.
Duygularımıza, düşüncelerimize, beden duyumlarımıza eşlik ederek onlarla kalmak, onlarla birlikte olmak, onlara bilincimizi yönlendirmek bize yeni, farklı ve üretken bir yol sunuyor.
Mindfulness bilinçli farkındalık yaklaşımı da, bilincimizi şimdi ve burada, bizimle olmaya sevk eden, kabullenici bir anlayışla şefkati kendimize vermemizi destekleyen bir anlayış geliştirmemize destek oluyor.
Farkındalık
Farkındalık duygu, düşünce ve beden duyumlarımızla ilişkili bir deneyimdir. Farkındalık, basit olandan başlayıp derinleşen ve yaşam sonuna kadar süren bir hal, bir gelişimdir. Bununla beraber yaşam bir sonuç değil, şimdi ve burada bizimle olan, düşünce-duygu ve duyumların eşlik ettiği bir süreçtir. Bu yüzden an’da olanla kalmak yaşamın, farkındalığın, fark etmenin anahtarıdır.
An’da ortaya çıkan ait duygu-düşünce ve duyumlar ile birlikte olmaya başladığınızda farkındalığın kapısını aralamış olursunuz.
Mindfulness, duyguları, düşünceleri ve duyumlara farkındalık kazandırarak, dikkati şu andaki deneyimlere yeniden yönlendirme, deneyimlerle açık bir şekilde ilişki kurma süreci olarak tanımlanabilir.
Farkındalık en anlaşılır hali ile anda yargısız izleme halidir. Mindfulness çalışmaları zihin, duygu ve beden farkındalığı geliştirmemizi, dikkatimizi bilinçli olarak bu alanlara vermemizi çalışır.
Zihnimiz ile duyumların, duyguların, hislerin, düşüncelerin akışına gözlemci olarak katılım sağlamamız, bilincimizi farkındalığımıza yöneltmemiz; kabulü, sebat etmeyi beraberinde getireceğinden, stres seviyemizin azalmasına destek sağlar.