top of page

Farkındalık nedir?
Farkındalık, tam olarak nerede olduğumuzun ve ne yaptığımızın farkında olarak ve etrafımızda olup bitenlere aşırı tepki göstermeden veya bunalmadan kalabilme halidir.
Tanımsal değil deneyimseldir.
Farkındalık, dikkatliliktir. Yargısız gözlem ile anda kalabilme halidir
Farkındalık Hakkında Bilmeniz Gereken Bazı Şeyler:
Farkındalık belirsiz veya egzotik değil tamamen zihnimiz ile ilgilidir. Farkındalık olduğumuz ana dikkatimizi vermemiz ve zaten bizimle olanı, yargısız gözlem ile yaşantılamamızdır.
Herhangi bir şekilde başka bir boyutta, başka şekillerde açıklama eğilimi ile değil anda çevremizin, duyumlarımızın, ihtiyaçlarımızın ve dirençlerimizin olduğunu kabul etmektir.
Farkındalık, kim olduğumuzu değiştirmemizi gerektirmiyor. Doğuştan gelen niteliklerimizi, kendimize, sevdiklerimize, arkadaşlarımıza ve komşularımıza, birlikte çalıştığımız insanlara ve içinde yer aldığımız kurum ve kuruluşlara fayda sağlamak için bilimsel olarak geliştirilen mindfulness farkındalık uygulamaları ile geliştirebiliriz.
Kim olduğumuzu değiştirmemizi ya da bir şey haline gelmemizi isteyen çözümler bizi başarısızlığa ve mutsuzluğa uğratmaktadır. Farkındalık, insan olarak kim olduğumuzun en iyisini bilmemizi sağlar ve geliştirir. Kendi ritmimizi yakalamak için farkındalık çalışıyoruz.
Farkındalık, dönüştürücü bir sosyal fenomen olma potansiyeline sahiptir. İşte nedeni:
Herkes yapabilir. Farkındalık pratiği evrensel insan niteliklerini geliştirir ve herkesin inançlarını değiştirmesini gerektirmez. Herkes faydalanabilir ve öğrenmesi kolaydır. Deneyimsel ve kişiye özgüdür.
Bu bir yaşam biçimi. Farkındalık sadece bir uygulamadan ibaret değildir.Yaptığımız her şeye dikkatle bakmamızı sağlar - ve gereksiz gerilimi azaltır. Hayatımızı daha iyi hale getirmesi doğal bir çıktıdır.
Kanıt temelli. Hem bilimsel açıklamalar hem de deneyim ile sağlık, mutluluk, çalışma ve ilişkilerimiz için olumlu faydalarını göstermektedir.
Dünyamızın artan karmaşıklığı ve belirsizliğiyle başa çıkarken, farkındalık bizi görünüşte uzlaşmaz sorunlara etkili, esnek, sağlıklı cevaplara yönlendirir.
Yaşama farkındalık ile bakmak dönüştürür. Zihnimiz ya geçmiş yaşantıların ya da gelecek planlarının usanmak bilmez gürültüsü ile yankılanmaktadır. Zihni durdurmak ise tıpkı kalbimizi ya da midemizi durduramayacağımız gibi mümkün değildir. Ancak zihnimizin doğasına ilişkin kazanacağımız farkındalık ile kısır döngüden çıkmasını ve sakinleşmesini deneyimleyebiliriz. Hangi zamanlarda duygu, düsünce, davranış ve çevrenizin farkında, hangi zamanlarda farkındalığın dışındasınız?
bottom of page