top of page

Duygusal esneklik

Duygusal olarak esnek olan insanlar, acil durumlar için hazırlıklı olma eğilimindedir.

Duygusal olarak esnek olmanın 10 özelliği;

1) Duyguların ile kimliğinin sınırlarını belirle. Esnek insanlar, geçici acı durumları ile kendilik duyguları arasında ayrım olduğunu bilir. Stres/travma hepimizin hayatında karşımıza çıkabilir ancak kimliğinin önüne geçmesine izin verme. 

2) Esnek insanlar ile bir arada ol. Destekçiler ile bir arada olman, onlardan öneri, nasihat dinlemen anlamına gelmez. Duygularını yaşamanı ve kabul etmeni, yüzleşmeni destekleyecek insanlar, sana gerekiyorsa üzülmen ve duyguların ile çalışman için imkan sağlayacaklardır.

3) Kişisel özelliklerini belirle . Öz-bilinç geliştiren insanlar daha az desteğe ihtiyaç duymaktadır. Motivasyonlarını, zayıf yanlarını, kişilik yapılarını belirlemen stres durumları ile başa çıkabilmene destek olacaktır. 

4) Yaşamın akışını kabul et.  Ağrılı, stresli zamanları hayatın bir parçası olarak kabul et. Olumsuz duygularını içeren olayları bastırmaya, görmezden gelmeye, inkar etmeye çalışma. Ne kadar acı olursa olsun olaylar ile yüzleşmen daha iyi hissetmen için ön koşuldur.

5) Anın farkında ol. Her insan stres durumuna, travmaya farklı tepkiler göstermektedir. Aşırı yemek yeme, T.V. karşısında daha çok vakit geçirme, tehlikeli davranışlarda bulunma gibi kendilerini oyalama davranışlarında bulunma görülmektedir. Esnek insanlar ise yargıda bulunmadan ve kaçınmadan anın farkında olurlar. 

6) Tüm cevapları hemen vermen gerekmez. Stresin düzenlenmesine yönelik kendi içsel mekanizmalarımız vardır. Her birimizin strese karşı göstereceğimiz tutumlar farklılık gösterir. Olumsuz olaylar karşısında zor soruların yanıtlarını bulmak zorlaşır. Esnek insanlar, yavaş yavaş huzur bulacağı zihin-beden-ruh dengesine güvenirler.

7) Öz-bakım için psikolojik, fiziksel, zihinsel menüler uygula . Hepimizin pillerimizi şarj etmeye ihtiyaç duyduğu zamanlar vardır. Esnek insanların bu durumlar için uyguladıkları psikolojik, zihinsel hatta fizyolojik menüleri vardır. 

 

8) Kendi duygularının lideri ol. Kendini yakından tanıdıkça, kendi duygularını yönlendirebilirsin. Bu, kendi kendine yardım edebilme ve başa çıkabilme stratejileri geliştirmene ve uygulamana yardımcı olur. 

 

9) Olasılıkları düşün. Duygusal olarak esnek olanlar, göz önünde olan durumların dışında gelişebilecek olayları hesaba katarlar. Böylece olasılıklara karşı hazırlıklıdırlar. İnsan kendinin farkında olmaya başladıkça olaylara farklı açılardan bakmaya başlar. Bugün kötü gelişen olayların yarın iyi olabileceğini düşünmekten geri durma.

 

10) Düşüncelerini kağıt üzerine aktarabilirsin. Yazılı anlatım ile depresif duygular, rahatsız edici düşünceler, depresif belirtiler önemli ölçüde ortadan kalkmaktadır. Yazma eylemi içerisinde olan insanların, eskisine oranla daha az olumsuz duygular hissettikleri bulunmuştur.

Hakkımızda
mf site01.jpg

Zihin farkındalığı

Farkındalık zihin işidir. 

Zihin esnekliği kazanmak ve

zihnin kontrolünü ele almadan önce içeride neler olduğunu öğrenmek ister misiniz?

hanson-lu-lvLfVIRHXPQ-unsplash.jpg

Farkındalığın doğası

Farkındalık, insan olarak kim olduğumuzun en iyisini bilmemizi sağlar ve geliştirir. Kendi ritmimizi yakalamak için farkındalık çalışıyoruz.

marcelo-cidrack-7jZNgIuJrCM-unsplash.jpg

Farkındalık egzersizleri

Farkındalık egzersizleri ile zihninizi gevşeterek, düşüncelerinizin hızına yetişin.

bottom of page