Bağışlama
Bağışlama, sizi kızdırdığına inandığınız kişiye karşı veya kendinize yönelik öfke, kınama ve intikam duygularını bırakmaya yönelik bilinçli bir karar olarak tanımlanır.
Affetmenin genellikle iyi bir şey olduğuna inanılır. Ve başkalarını affetme kabiliyetinizde oldukça cömert olabilirken, kendinizi affetmek için zorlanabilirsiniz.
Unutmayın! Herkes hata yapar, insanın bu hatalardan nasıl öğreneceğini, hatalarından nasıl vazgeçeceğini ve kendini nasıl affetmeyi öğreneceği daha iyi yaşam koşulları ve psikolojik iyilik için önemlidir.
Kendini affetmeyi zaman zaman zorlaştıran şey nedir?
İnsanlar neden genellikle nispeten küçük hatalar yüzünden kendilerini cezalandırmaya ve saldırmaya devam ediyorlar?
Kendi değerlerimizle veya inançlarımızla uyumlu olmayan eylemlerde bulunmak, suçluluk ve pişmanlık hissine yol açabilir - ya da daha kötüsü, kendinden nefret etmeye.
"Kendini affetmenin neden faydalı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinin ve kendi hatalarınızı bağışlamada daha iyi olmanıza yardımcı olacak bazı adımları keşfedin."
Kendini affetmenin zaman zaman zor olmasının birkaç nedeni vardır.
Duygularınız üzerinde utanç duyduğunuz zamanlar oluyor mu? Başkalarına kin duyarak zarar görmesini istemek, insanların suçluluk duymasına neden olabilir. Öfke, kıskançlık, şehvet ve açgözlülük gibi duygular da suçluluk veya pişmanlık ile sonuçlanabilir.
Bazı durumlar için kendinizi affetmek kısmen zor olabilir, çünkü bazen tüm bu duyguların tam olarak farkında değiliz.
Bazı insanlar, doğal olarak ruminasyona daha yatkındır, bu da olumsuz duygulara daha fazla odaklanmaya neden olur. Zihninizde sürekli kendinizi suçluyorsanız, kendinizi affetmeye zaman bulamayabilirsiniz.
Kendini affetmenin yanlış bir şeyi kabul etmeyi ve değişmesi gerektiğini kabul etmeyi gerektirmesi, süreci daha zor hale getirebilir.
Henüz değişmeye hazır olmayan insanlar, kendilerini gerçekten affetmeyi zorlaştırabilir.
Yararları
Psikolojideki yaklaşımlar, affetmenin olumlu bir tutum olduğunu ve avantajlar sağladığını göstermektedir. Bu hem kendinizin hem de başkalarının bağışlanmasını içerir.
Affetme, psikolojik iyi oluş üzerinde de güçlü bir etkiye sahiptir. Sağlık Psikolojisi Dergisi'nde yayınlanan 2016 yılı çalışmasında araştırmacılar, stres, psikolojik sağlık ve affetmenin güçlü bağlantıları olduğunu buldular. Araştırmalar, yaşam boyu yüksek stres düzeyine sahip kişilerin daha kötü zihinsel sağlık sonuçları yaşadığını göstermektedir. Bu çalışma, affetme ölçütleri konusunda yüksek puan alanların, stres düzeyleri yüksek olsa bile, daha iyi psikolojik sağlık sergilediklerini ortaya koymaktadır.
Kızgınlık içe doğru yönlendirildiğinde, kendinizi sevdiklerinizden ayırmanıza ya da olumsuz duygularınızı, sizi önemseyen insanlara karşı dışa vurmanıza neden olabilir. Bunun yerine affetme pratikleri geliştirerek, yaşamınızı konforlu hale getirebilirsiniz.
Psikolojik iyi oluş
Araştırmalar, affetmenin depresyon, anksiyete ve diğer psikiyatrik belirtilerin azaltılması dahil olmak üzere bir dizi psikolojik fayda sağlayabileceğini göstermektedir. En büyük yararlarından biri, stresin azalmasına neden olan öfkenin giderilmesidir. Stres seviyelerini düşürebilen insanlar bunun sonucunda daha iyi hissederek daha enerji dolu olduklarını ifade etmektedirler.
Fiziksel sağlık
Affetme tutumu, bazı olumsuz fiziksel sağlık semptomları yaşamalarının önüne geçmektedir. Öfke ve düşmanlık duyguları, olumsuz sağlık sonuçları ile ilişkilendirilmiştir. Örneğin, bir çalışmada öfke ve düşmanlık tutumları bulunanlar ile kalp hastalığı görülme sıklığı arasında doğrudan bir ilişki bulunmuştur.
İlişkiler
Öfke, suçluluk, pişmanlık ve kızgınlık ilişkilerde hasara yol açabilir, bu yüzden affetmek aile hayatınızı ve arkadaş ilişkilerinizi geliştirmek için önemli bir araçtır. Araştırmalar, affetme yeteneğinin başarılı sosyal ilişkilerin kritik bir bileşeni olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer insanlar ile yakın duygusal bağlar kurabilmek önemlidir, ancak bu bağları zarar gördüklerinde onarabilmek de önemlidir.
Başkalarını affedebilmenin sağlıklı sosyal ilişkiler ve psikolojik iyi oluş için önemli olduğu açıktır, ancak kendinizi affedebilmeniz yaşamınızdaki diğer insanlarla nasıl etkileşimde bulunduğunuz konusunda da önemli bir rol oynamaktadır.
Kendinizi affedebilmeniz bakış açınızı ve başkalarıyla olumlu yönde ilişki kurma becerinizi geliştirebilir.